Wednesday 6 July 2011

Apakah BERSIH yg didalangi oleh Pas dikategorikan sbg "BUGHAH"...???????


CHECK IT OUT !!! ... Pengertian bughah Bughah mengikut istilah syara` adalah “ segolongan umat Islam yang melawan dan menderhaka terhadap Ulil Amri (imam) iaitu pemerintah atau kerajaan yang adil yang menjalankan hukum-hukum syariat Islam.’ (Kifayah al-Akhyar, jild 2 hal 122)

Bughah mengikut istilah ilmu tata negara adalah “perbuatan sekumpulan dan segolongan umat Islam yang memberontak untuk menentang dan menderhaka kepada ulil amri yang dinamakan jarimah siyasah( iaitu suatu kesalahan dalam politik)”.( Qanun Jinayah Syariyyah, hal 129)

Fatwa Majlis Fatwa Kebangsaan kpd yg terkorban di Memali...."BUGHAH".....

dari segi procedure & urus tadbir Kerajaan Pas Kedah melalui Majlis Fatwa Kedah boleh mengambil tindakan mengubah Fatwa, Majlis Fatwa Kebangsaan daripida "BUGHAH" kpd "Syahid" diatas perkenan Sultan Kedah...

Apakah BERSIH yg didalangi oleh Pas dikategorikan sbg "BUGHAH"...???????

Pas ambil kesempatan issue Memali utk menghalalkan BERSIH.....depa telah spin fakta, kita kena paham apa yg telah di fatwakan di Memali.... Ustaz Fadzil Noor terus menemui Tuan Guru Haji Omar, seorang alim yang sangat disegani di Baling. Menurut Tuan Guru Haji Omar, Ustaz Ibrahim Libya dan rakan-rakannya sah mati syahid. Ustaz Fadzil Noor merujuk lagi kepada Tuan Guru Haji Yahya Joned, ahli Majlis Fatwa Negeri Kedah dan menant unya Ust az Azahari Abdul Razak, ahli Majlis Agama Islam Negeri Kedah. Kedua mereka adalah pimpinan ulama’ PAS Kedah.
Mereka berdua menyokong pendapat Tuan Guru Haji Omar. Ustaz Fadzil Noor seterusnya cuba mendapatkan pengesahan daripada Majlis Fatwa Negeri Kedah tetapi dalam waktu yang suntuk Majlis Fatwa tidak dapat mengadakan mesyuarat . Dengan itu jenazah Ustaz Ibrahim Libya dan 13 orang rakan-rakannya dikebumikan sebagai para syuhada’. Dua minggu kemudian Jawatankuasa Fatwa Majlis Agama Islam Kedah mengatakan mereka tidak mati syahid dan dianggap sebagai syibghul bughah. Seterusnya Majlis Fatwa Kebangsaan pula mengeluarkan fatwa bahawa Ustaz Ibrahim Libya dan rakan-rakannya sebagai bughah, atau penderhaka.

CHECK IT OUT!!!!...

Ni yg di katakan menghalalkan cara...kerja Mat Sabu......tapi fakta depa spin.....fatwa kata Bughah, depa kata Syahid...so bersih ni pun Syahid la, padahal kalau ikut precedence ianya BUGHAH.....melainkan Kerajaan Pas Kedah, buak balik X File tu & Majlis Fatwa Kedah buat fatwa baru dgn perkenaan Tuanku Sultan kata "Syahid".....so pasain apa depa tak buat...tu hak Kerajaan Negeri dlm Perlembagaan....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??