Wednesday 12 February 2014

BUTA UNDANG-UNDANG - ANWAR BOLEH HILANG KELAYAKAN BERTANDING !!! #PRKKajang


Biarpun PRK Kajang masih belum sampai ke peringkat penamaan calon, jauh sekali ditetapkan tarikhnya, PKR telah lama berkempen.  Boleh dikatakan parti itu telah mula berkempen sejurus selepas ADUN Kajang Lee Chin Cheh meletakkan jawatan.   

PKR nampaknya begitu teruja dengan PRK ini memandangkan pemimpin nombor satunya akan bertanding di situ. 

Siang malam parti PKR berkempen lengkap dengan jadual ceramah di sekitar Kajang walaupun ia melanggar undang-undang pilihanraya.  

Memandangkan tempoh rasmi berkempen bagi PRK Kajang hanya bermula bulan hadapan, maka semua aktiviti kempen yang diadakan sebelum bermula tempoh berkempen bagi PRK, pada masa ini adalah salah dari segi undang-undang. 

Mengikut Akta Perhimpunan 2012 bagi kesalahan perhimpunan awam, mereka yang disabitkan kesalahan boleh didenda tidak lebih RM10,000 atau RM20,000 sekiranya membabitkan kanak-kanak.  

Mengikut Akta Kesalahan Pilihanraya pula, sesiapa yang disabitkan oleh mahkamah seksyen dan didenda RM5,000 akan kehilangan kelayakan bertanding. 

Malang bagi PKR kerana mempunyai pemimpin nombor satu yang tidak tahu undang-undang.  

Malah, keputusan PKR untuk mengadakan PRK Kajang dengan perletakan jawatan Lee Chin Cheh juga dibuat atas dasar tidak menghormati undang-undang. 

Pendek kata, keseluruhan proses PRK Kajang adalah bertentangan dengan nilai dan peraturan moral mahupun sistem yang digunapakai oleh manusia bertamadun.  

PRK ini dibuat semata-mata untuk memuaskan nafsu Anwar Ibrahim yang mana adalah agak mustahil untuk dilakukan kerana nafsu Anwar tidak pernah puas. 

Hari ini, sebagai Ketua Pembangkang, Anwar sudah melanggar dan mempermainkan undang-undang serta mengenepikan soal moral sesuka hatinya.  

Bayangkan jika beliau menjadi Perdana Menteri, tentulah beliau akan meletakkan dirinya mengatasi undang-undang dan tidak langsung terikat dengan apa-apa jua nilai moral lagi. 

Tindakan Anwar kali ini mungkin agak terlalu ‘gila’ untuk diterima oleh sekutu dan rangkaian PR yang lain.  

Melainkan DAP yang memberi sepenuh sokongan kepada Anwar di Kajang, PAS nampaknya agak ‘segan’ untuk menyokong tindakan Anwar kali ini. 

Bagaimanapun, kita percaya, marah PAS tidak lama dan parti itu akan tetap akur kepada Anwar dan DAP akhirnya, sepertimana biasa. 

Tidak seperti PAS, Majlis Peguam dan BERSIH pula nampaknya agak tegas dalam menyatakan pendapat mereka mengenai PRK Kajang.  

BERSIH mempersoalkan perletakan jawatan ADUN Kajang sesuka hati sebagai mengkhianati sistem dan kepercayaan rakyat. 

Majlis Peguam pula hari ini mempersoalkan kempen PKR yang telah berjalan sebelum tempoh berkempen.  

Menurut Presidennya, Christopher Leong, “semua pihak perlu mematuhi undang-undang pilihanraya yang memperuntukkan tempoh tertentu untuk berkempen”.  

Jelas, kenyataan itu ditujukan kepada Anwar dan PKR. 

Nampaknya, Anwar telah sedikit ‘keterlaluan’ kali ini sehingga gagal mendapat sokongan Majlis Peguam dan BERSIH yang selama ini setia menjadi alat kepadanya.  

Mungkin keputusan Anwar untuk bertanding di Kajang dibuat dalam keadaan panik yang amat sangat kerana terpaksa menghadapi Dato’ Shafee Abdullah dalam rayuan kes liwatnya. 

Namun, mungkin juga Anwar mempunyai strategi lain. 

Apapun, segalanya mungkin bila bercakap tentang Anwar. 

Oleh itu, jangan sekali-kali kita terkejut jika bukan Anwar yang bertanding di Kajang nanti kerana itulah berita yang didapati dari sumber dalaman PKR buat masa ini. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??