Friday 16 December 2016

PRU14 AKAN LIHAT PERTEMBUNGAN TIGA GABUNGAN PARTI BESAR !!!


Tiga parti dan gabungan terbesar dalam negara bakal bertarung dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 akan datang yang desas-desusnya akan diadakan pada tahun 2017.Sebelum ini, pilihan raya di negara ini ditandingi oleh Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) yang terdiri daripada DAP, PKR dan PAS, bagaimana pun BN kekal menerajui Parlimen apabila menang PRU ke-13 lalu.

Kini, PRU ke-14 nanti bakal ditandingi oleh 3 gabungan parti iaitu Barisan Nasional, Pakatan Harapan (PH) yang terdiri daripada PKR, DAP, PAN dan PPBM. 

PPBM baru menyertai kerjasama PH selepas memeterai perjanjian bersama di Petaling Jaya.

Kemudian, gabungan ketiga ialah Gagasan Sejahtera (Gagasan) yang terdiri daripada dua parti iaitu PAS dan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan).

Barisan Nasional (BN) yang terus mempertahankan Kerajaan Persekutuan terdiri dari tiga parti komponen utama iaitu UMNO, MCA dan MIC bersama dengan 12 parti komponen lain diramal akan menang bergaya akibat perpecahan teruk parti pembangkang ini. 

Keputusan yang sama BN nikmati dalam PRN Sarawak, PRK Sungai Besar dan PRK Kuala Kangsar bakal BN raih dalam PRU14. 

Negeri Selangor dijangka dirampas kembali oleh BN dalam PRU14 nanti.

Berkenaan PH, PPBM iaitu sebuah parti baru yang dipimpin oleh Muhyiddin Yassin di saat akhir membuat keputusan menyertai pakatan itu biar pun sebelum ini mereka ada ura-ura mahu bekerjasama dengan PAS dalam Gagasan.

Pengerusi PPBM, Mahathir Mohamad sebelum ini yang mahu bekerjasama dengan DAP sebaliknya Presiden parti PPBM,  Muhyiddin lebih cenderung dengan PAS. 

Baru baru ini dalam konvensyen PAN pada 11 Disember 2016 di Shah Alam, Mahathir menyifatkan PAS sebagai parti yang celaru.

Bagi Mahathir semua itu tidak akan ada masalah kerana bagi dirinya hanya kuasa yang beliau mahukan dan bukannya memperjuangkan nasib rakyat.

Pada PRU nanti, hasrat pembangkang untuk cuba mempertahankan kerusi satu lawan satu dengan BN nampaknya kini akan gagal kerana paling tidak semua kerusi akan memperlihatkan pertandingan tiga penjuru atau empat penjuru. 

Kemungkinan besar juga akan ada pertandingan empat penjuru di banyak kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen kerana banyak pihak begitu meluat dengan Mahathir serta DAP yang mahu memecah belahkan undi BN.

Dalam hal ini, pihak-pihak ini kemungkinan akan bertanding di atas tiket Bebas dan memecahkan undi kepada pembangkang.

Gabungan yang paling rugi adalah Pakatan Harapan. 

DAP tidak akan patuh dengan perjanjian yang telah ditulis. 

DAP akan langgar perjanjian kerana DAP rasa mereka kuat dan abang besar dalam pembangkang. 

Sudah pun terjadi di PRN Sarawak yang lepas. 

Ya, memang DAP abang besar sekarang dalam pembangkang. 

Sebab itulah Mahathir asyik mengemis dan berkepit dengan Kit Siang dalam apa jua majlis. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??