Friday 16 December 2016

JANGAN SALAH PILIH ! KELAK CUCU CICIT YANG MERANA !!!


Najib gagaskan TN50 untuk anak muda negara kita, Kit Siang dan Mahathir pula berpakat untuk anak beranak sendiri.

Tidak dapat dinafikan lagi bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak amat prihatin terhadap masa depan dan kualiti hidup golongan muda. Buktinya, boleh dikatakan keseluruhan usaha dan agenda kerajaan sekarang adalah sebagai persediaan untuk anak muda di masa akan datang.

Sebagai contoh ketika pengumuman Bajet 2017, Najib telah meminta Kementerian Belia dan Sukan untuk mengemudi pelaksanaan awal dialog dan percambahan idea Agenda Transformasi Nasional 2050 (TN50).

Seperti dikehendaki Perdana Menteri, TN50 merupakan garapan idea dan kehendak dari rakyat Malaysia khususnya anak muda untuk meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2050 nanti.

Ia juga merupakan hasrat Perdana Menteri supaya nilai-nilai kemanusiaan, hormat sesama agama dan kesejahteraan rakyat harus diberikan tumpuan agar TN50 ini bukan satu perkara yang mustahil.

Melalui TN50, ia akan mengumpul suara orang muda yang akan menjadi asas kepada visi negara untuk 30 tahun akan datang. 

Visi kali ini merupakan gagasan dari bawah atau bottom up, bukannya arahan dari atas atau top down.

Ini sekali gus menunjukkan rasa hormat Najib terhadap idea rakyat dan rasa penting beliau dalam meletakkan nasib yang lebih baik untuk generasi akan datang.

Dari segi ekonomi, Dato Seri Najib juga meletakkan sasaran untuk mencapai ekonomi RM2 Trillion dalam masa 7 atau 8 tahun (2025) akan datang. 

Bila ekonomi Malaysia semakin besar maka peluang pekerjaan dan perniagaan untuk generasi akan datang akan terus dicipta. 

MRT juga akan mula beroperasi pada 16 Disember 2016 ini. 

Kalau ikut idea Rafizi pada PRU13 yang lepas, anak muda Malaysia tidak akan merasa nikmat MRT ini. 

Berbanding dengan DAP, parti itu hanya sekadar mahu mengambil kuasa pemerintahan dari Barisan Nasional (BN) bagi memastikan mereka mampu membina sebuah negara sekular. 

Ini sudah tertulis dalam Perlembagaan DAP.

Kepimpinan DAP yang dikuasai oleh ‘Legasi Lim’, diketuai Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng, langsung tidak menyentuh agenda pemerkasaan anak muda.

Hakikatnya, tiada agenda khusus dirancang oleh Kit Siang atau Legasi Lim demi masa depan negara atau anak muda.

Tidak percaya? 

Lihatlah sendiri dalam setiap perenggan Perlembagaan DAP atau agenda DAPSY. 

Tiada satu pun agenda khusus persis TN50 yang digubal untuk anak muda.

Lim hanya ada gagasan untuk anaknya sahaja. 

Mahathir pun begitu juga, hanya mahu anaknya menjadi PM. 

Inilah agenda Lim Kit Siang dan Mahathir, hanya untuk masa depan anak mereka.

Kehidupan di negara ini akan diwarisi oleh anak muda sekarang. 

Apa yang Najib lakukan ini bukanlah untuk beliau, sebaliknya semata-mata bagi memberi pengesahan bahawa kualiti hidup rakyat Malaysia pada tahun 2050 jauh lebih baik berbanding sekarang.

Jika kita memilih BN, insyaAllah hidup anak cucu dan cicit kita nanti akan menjadi lebih baik berbanding kita, sebaliknya jika kita mahu mencuba memberi mandat kepada DAP atau Mahathir, belum tentu lagi pewaris kita akan mampu hidup dengan harmoni di tanah air sendiri. 

Jangan salah pilih, kelak cucu cicit yang merana! 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??