Wednesday 30 May 2012

ANWAR AKUI TAJA AZMIN DAN SHAMSIDAR GUNDIK ANWAR ?!!


Pada bulan lalu, seorang bekas pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) telah berjumpa dengan saya di London untuk menyerahkan fail tebal yang mengandungi ratusan dokumen-dokumen tertentu. 

Beliau adalah antara pegawai SPR yang ingin memberitahu rakyat bertapa kurupnya sesetengah pegawai SPRM dan merekalah yang perlu disiasat.

Mungkin perkara ini boleh dipercayai kerana mereka yang disoal-siasat sering keluar dalam keadaan yang ‘meragukan’, mungkin supaya kes-kes mereka tidak akan disiasat dengan lebih lanjut, sama seperti kisah yang kita akan bincangkan sekarang.

Di dalam fail yang diserahkan kepada saya mengandungi laporan-laporan polis, laporan penyiasatan, pernyataan yang direkodkan dan ditandatangani, minit-minit mesyuarat, penyata akaun, penyata bank, salinan cek, baucar, nota kontrak dan sebagainya. 

Pada asasnya,fail tersebut mengandungi rekod-rekod sejak 17 tahun lalu, pada ketika SPRM dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Antara perkara menarik yang dapat dilihat pada dokumen-dokumen tersebut adalah bagaimana BPR telah mengumpulkan bahan-bahan bukti yang cukup untuk menahan and menjatuhkan hukuman kepada Azmin Ali kerana rasuah yang berjumlah jutaan Ringgit, tetapi, Timbalan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim, mengarahkan mereka agar tidak mengambil tindakan lanjut (NFA – no further action) terhadap kes tersebut.

Fail tersebut tidak digunakan sehingga bekas pegawai SPRM tersebut berjaya membuat salinan dan menyerahkan segala dokumen yang terlibat kepada saya. 

Pada pendapat saya, maklumat yang terdapat pada fail tersebut bukan sahaja mengambil masa yang agak lama untuk disiasat, ianya juga agak bahaya bagi Azmin dan Anwar.

Salah satu daripada perkara yang menarik yang terkandung dalam fail tersebut adalah tentang jumlah wang sebanyak RM15,000 yang diberikan kepada Azmin Ali oleh Vincent Tan. 

Vincent Tan bukan sahaja telah memberikan bantuan untuk menjatuhkan Perak, dia juga telah memberikan bantuan kepada ‘pihak lain’. 

Dan menurut bekas pegawai SPRM tersebut, perkara ini masih lagi berlaku.

Selain daripada saham, rumah dan kenderaan yang berjumlah kira-kira RM1.5 juta, hampir RM10 juta telah dimasukkan ke dalam akaun bank Azmin dan Shamsidar Taharin (isterinya). 

Segala transaksi yang dilakukan telah disahkan oleh bank yang terlibat, boleh dilihat pada lampiran yang disediakan.

Saya hanya melampirkan beberapa dokumen daripada ratusan dokumen yang telah diberikan kepada saya untuk menunjukkan apa yang telah berlaku. 

Dokumen-dokumen tersebut disifatkan sebagai ‘SULIT’. 

Jadi, ia termaktub di bawah Akta Rahsia Rasmi. 

Anda perlu berhati-hati dengan apa yang anda lakukan terhadap dokumen-dokumen tersebut.

Walau bagaimanapun, saya serahkan kepada anda untuk menilai dokumen-dokumen tersebut. 

Berikut adalah lampiran dokumen dan juga kenyataan yang dibuat oleh bekas pegawai SPRM tersebut.

THE ORIGINAL STATEMENT BY THE MACC OFFICER (IN BAHASA MALAYSIA)

Saya adalah seorang bekas pegawai kanan BPR yang terlibat di dalam penyiasatan kes terhadap Azmin Ali dan isterinya Shamsidar pada tahun 1995. 

Saya rasa terpanggil untuk mendedahkan bagaimana ‘corrupt’ seorang bernama Anwar Ibrahim dan Azmin Ali di mana kedua-duanya kaya raya dan malah cerita Shamsidar merupakan gundik Anwar pada saya bukanlah suatu yang mengejutkan kerana telah lama perkara ini berlaku. 

Hanya orang yang pekak, buta dan tuli sahaja yang sengaja mengatakan segala cerita ‘corrupt’ dan juga skandal sex mereka sebagai suatu cerita rekaan atau konspirasi.

Disini saya hendak menunjukkan contoh bagaimana seorang Ketua Pengarah BPR ketika itu, iaitu Datuk Shafee Yahaya kononnya seorang yang baik, berintegriti, pernah mendedahkan kononnya Dr Mahatir menengkingnya dalam kes Hassan Abul (Pesgawai BNM) dan kemudian buat buku pula yang menunjukkan bagaimana baiknya dia. 

Tapi dalam diam dan ramai orang BPR tahu dia telah menghentikan siasatan kes Azmin Ali setelah mendapat arahan Anwar. 

Kalau Datuk Shafee betul-betul bersih saya tabiklah. 

Tapi nak saya bongkarkan ke kisah Datuk sebelum Datuk jadi KP BPR? 

Maka Datuk Shafee tolonglah jangan nak komen apa-apa selepas pendedahan ini.

Kronologi Kes

Siasatan kes ini bermula daripada satu maklumat (yang di tandakan sebagai Lampiran A). 

Pemberi maklumat menyatakan dengan jelas pemilikan harta Azmin Ali yang ketika itu 1995 hanyalah Setiausaha Sulit (SUS) Anwar yang bergaji lebih kurang RM2400/=. 

Kalau sekarang beliau hanyalah gred 41 sahaja di dalam Perkhidmatan Awam. 

Ekoran daripada itu, satu repot polis telah dibuat bagi membolehkan BPR menjalankan siasatan (lihat Salinan Repot yang ditandakan sebagai Lampiran B). 

Repot yang dibuat adalah bertarikh 24.5.1995.

Ekoran itu, satu minit ringkas dikemukakan oleh Allahyarham Basri bin Idris sepertimana Lapiran C berkembar. 

Ia menunjukkan pemilikan harta Azmin sejak 1991 – 1995, antara lain memiliki sebuah BMW 325i, Proton Wira 1.6 Xli, Proton Satria 1.6 Xli. Proton Perdana 2.0 SE, 1000 saha,m Hicom, sebuah rumah No. 23, Jalan 1/4D Bukit Mas, Taman Melawati seluas 8500 sqft. 

Hebatkan? BPR siasat ke?

Atas arahan Datuk Shafee (lihat minit no. 2), pegawai penyiasat diarahkan supaya tidak memohon Notis Pengisytiharan Harta yang sepatutnya di keluarkan di bawah seksyen 23 Akta Pencegahan Rasuah 1961 kepada Azmin Ali. 

Tuan-tuan semua tahu, kalau dalam keadaan biasa, bukan setakat Notis, tetapi Azmin sudah tentu akan ditahan untuk siasatan BPR. 

Knowing how BPR’s style of work. 

Besar atau tidak pangkatnya Azmin yang hanya gred biasa dalam perkhidmatan awam ketika itu, Pengarah Siasatan diarah oleh Datuk Shafee supaya berjumpa sendiri Azmin di pejabat TPM (siapa lagi kalu bukan Anwar Ibrahim) dan meminta Azmin mengemukakan pengisytiharan secara sukarela.

Now, what is the legal implication when Azmin voluntarily declare his asset? 

Meaning to say he is not bound for any criminal prosecution under Prevention Corruption Act and Penal Code if the Public Prosecutor satisfy as to how Azmin having an unexplain excessive property.

Diketika itu, kami yang terlibat di dalam penyiasatan merasakan amat pelik dan juga frustrated dengan arahan yang dikeluarkan oleh Datuk Shafee.

Namun saya amat merasakan bagaimana Arwah Basri Idris meneruskan usahanya bagi memperoleh Notis Pengisytiharan Harta itu (lihat minit No. 2 bertarikh 20/6/1995) bagi membolehkan siasatan diteruskan untuk memeriksa pengaliran wang dalam akaun-akaun Azmin Ali (quoted as YDS at para 6 of the minutes).

Usaha mendapatkan Notis Berjaya dan lihat Minit-Minit bil 4 – 9 dan Kertas Siasatan dirujuk kepada Datuk Shafee pada 8 Mei 1996.

Rujuk minit 10, lihat bagaimana Datuk Shafee mahu kes ini dirujuk kepada TPM dengan minitnya bertarikh 9/5/1995. 

Apakah integrity BPR ketika itu di bawah pimpinan beliau yang mana Datuk Shafee sering menekankan integrity di kalangan kami. 

Akhirnya lihatlah minit bil 15, Kertas Siasatan dikemukakan kepada Datuk Shafee bertarikh 12/9/1996 oleh Dato’ Mohd Zawawi Nordin, Timbalan Ketua Pengarah BPR ketika itu. 

Beliau secara jelas memberitahu harta Azmin adalah diluar kemampuannya.

Dramatiknya selepas itu, Kertas Siasatan ini terpendam atau dipendam macam jeruk oleh Datuk Shafee atas arahan Anwar Ibrahim. 

Sehinggalah pada 23/9/1997 (setahun lebih), tiba-tiba Datuk Shafee has violated a law when personally instructed this investigation to be closed. 

Minit beliau berbunyi (rujuk minit 16) “Telah maklumkan kepada YAB TP” dan beliau menulis “KUS”. Perkataan KUS bermakna Kemas Untuk Simpan. 

Ia adalah terminology yang digunakan oleh BPR dan Polis apabila suatu siasatan itu telah siap dan tiada tindakan lanjut.

Perbuatan Datuk Shafee ini melanggar undang-undang jenayah di bawah Kanun Tatacara Jenayah dan juga Perlembagaan Persekutuan kerana beliau tiada hak untuk mengarah suatu siasatan dihentikan melainkan arahan Pendakwaraya. 

Namun oleh kerana terlalu taksub kepada Anwar Ibrahim he has betray his own agency dan terutamanya Rakyat Malaysia.

Di bawah ini tuan-tuan bolehlah tatapi pengisytihatan harta secara sukarela Azmin Ali dan di dalam fail siasatan BPR bernombor 15/5/1995 Datuk Shafee telah hilangkan Notis Pengisytiharan Harta dan juga pengisytiharan harta Azmin Ali.

Pengisytiharan harta secara secara sukarela Azmin Ali dapat tuan-tuan baca daripada Fakta kes pegawai Penyiasat yang saya tandakan Lampiran D. 

Jangan tuan-tuan buta, cek-cek yang masuk dalam akaun Shamsidar sahaja ketika itu sudah melampaui RM7 juta lebih. 

Seorang surirumah tangga amat kaya dan dikayakan oleh Anwar.

Sebab itu apabila Anuar Shaari memberi dokumen-dokumen pemilikan saham Shamsidar dan Azmin untuk siasatan lanjut, apakah, masyarkat buta? 

Saya dapat download dokumen-dokumen itu melalui website dan silalah baca sendiri.

Orang seperti Datuk Shafee telah merendahkan martabat BPR dan lihat peyamun yang diselamatkannya ketika itu menjadi penderhaka kepada Negara. 

Banyak kerosakan telah dilakukannya. 

I need not to explain more about this. 

Hanya orang yang buta, pekak dan tuli akan jadi bahalol dunia seperti Datuk Shafee.

Kes ini melibatkan satu siasatan oleh BPR ke atas Azmin Ali Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar dan isteri Azmin, Shamsidar (hanyalah seorang surirumah) pada tahun1995. 

Siasatan dibuat ke atas Azmin kerana dikatakan mempunyai harta peribadi yang banyak hasil daripada perlakuan rasuah yang dilakukan semasa memegang jawatan Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar pada waktu tersebut. 

Ketika Anwar adalah Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan Malaysia.

Berdasarkan maklumat dan repot polis yang diterima, satu Kertas Siasatan telah dibuka bernombor BPR/KS: Semasa siasatan dibuat mendapati gaji Azmin hanya RM2,442.00 sebulan tetapi mampu untuk membeli 2 buah rumah iaitu rumah pertama: double storey banglow di Setapak harga RM284,118 dengan deposit sebanyak RM14,181 dan bayaran bulanan sebanyak RM3,376.75. 

Manakala rumah kedua: rumah berkembar di Taman Melawati harga RM210,000 dengan deposit sebanyak RM60,000 dan bayaran bulanan sebanyak RM1,110.35. 

Jika dicampurkan kedua bayaran bulanan ialah sebanyak lebih kurang RM4,500.00. 

Ini sahaja dan menunjukkan hutang Azmin melebihi sekali ganda gaji bulanan beliau. 

Di mana Azmin mendapat wang tambahan untuk menampung bayaran hutang ini?? 

Bukan itu saja, tak mungkin semua gaji Azmin di gunakan untuk membayar hutang rumah?? 

Bukankah ini sahaja dah mencukupi menunjukkan Azmin mempunyai pendapatan yang lain. 

Itu tidak diambil kira lagi dimana Azmin mendapat wang untuk membayar wang deposit rumah-rumah tersebut.

Siasatan yang dijalankan oleh BPR juga membuktikan Azmin memiliki 2 buah kenderaan iaitu BMW no plat BBN 3 berharga RM160,529.85.81 dimana bayaran deposit sebanyak RM120,529 dan bayaran bulanan pula sebanyak RM875 sebulan. 

Kereta kedua pula Proton Perdana no plat WDU 64 berharga RM80,767.81 dengan ansuran bulanan sebanyak RM700. 

Jika kita lihat komitmen bulanan bagi kedua kereta ini ialah lebih kurang RM1,700. 

RM1,700 pada ketika itu nilai yang besar. 

Mana tak nya klu dilihat gaji setiausaha sulit TPM pun pada masa tu baru RM2 ribu lebih.

Saham yang dimilik oleh Azmin dan isterinya juga umpama seorang bisness man. 

Cuba kita lihat bagaimana isteri seorang penjawat awam mempunyai saham di dalam pasaran saham dengan nilai keseluruhan melebihi setengah juta. 

Itu tak termasuk baki-baki didalam akaun bank yang pernah satu ketika mencecah RM300 ribu lebih. 

Cuba lihat keadaan yang saya nyatakan di atas. 

Adakah kita mempercayai penjawat awam boleh hidup dengan sedemikian??

Tetapi perkara yang paling membingungkan saya apabila BPR menutup kes ini? 

Sedangkan memang jelas Azmin dan isterinya mempunyai harta yang berlebihan yang tidak setimpal dengan pendapatannya. 

MENGAPA SIASATAN BPR DIHENTIKAN? 

SIAPA YANG MEMPUNYAI KUASA UNTUK MEMBERHENTIKAN SIASATAN INI?? 

ADAKAH ORANG YANG MEMBERHENTIKAN SIASATAN INI BERSENGKOKOL DENGAN AZMIN ATAUPUN TAKUT KEPADA PEMIMPIN PADA MASA TERSEBUT??

Untuk makluman, pada waktu itu Ketu Pengarah BPR adalah Dato Shafee Yahya. 

Dengan nyata skali KP BPR telah membuat satu keputusan yang tak relevan bilamana menghentikan siasatan ini. 

Apa sebenarnya yang berlaku? 

Jika kita tunjukkan perkara ini kepada budak sekolah pun mereka dapat menilai bahawa tak mungkin dengan gaji RM 2 ribu lebih sebulan mampu mempunyai gaya hidup mewah seperti Azmin. 

TETAPI kenapa Dato Shafee menghentikan siasatan ini? 

ADAKAH kerana bersengkongkol? 

Favouritism? 

Mengikut telunjuk pemimpin seperti Kerbau dicucuk hidung? 

Ataupun sama dah NYANYUK????????

Kite cube renung-renungkan kembali berkaitan dengan perkara ini dan lihatlah lampiran-lampiran yang diupload besama. 

Ingatlah hidup ini hanya perjalanan yang sementara sahaja. 

Jangan ingat kita terlepas untuk selama-lamanya.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??