Tuesday 30 May 2017

62 Tahun, Barisan Nasional Sebenarnya Yang Berpakat, Bukannya Pakatan Pembangkang..Pada tahun 1952, UMNO yang pada ketika itu baru berusia 8 tahun penubuhannya telah membentuk satu gabungan perikatan bersama-sama Persatuan Cina Malaya (MCA) untuk hadapi Pilihan Raya Majlis Bandaraya Kuala Lumpur. 

UMNO pada waktu itu diterajui oleh Tunku Abdul Rahman bersama-sama Tun Tan Cheng Lock dari MCA menghadapi pilihanraya Majlis Bandaraya Kuala Lumpur,  sebelum Pilihan Raya Umum pertama diadakan. Hasilnya, Parti Perikatan ini mencapai kemenangan yang menyakinkan.

Setelah berjaya mengasilkan kejayaan yang menakjubkan, Kongres India Se-Malaysia (MIC) akhirnya tertarik untuk menyertai Parti Perikatan. Pada 27 Julai 1955, sewaktu Pilihan Raya Umum pertama, UMNO, MCA dan MIC berjaya memenangi 51 kerusi daripada 52 kerusi yang dipertandingkan. 

Perikatan tersebut diberikan keutamaan untuk menubuhkan kerajaan pertama di bawah pimpinan Tunku Abdul Rahman sebagai Perdana Menteri pertama. Beliau kemudian menubuhkan Kabinet Menteri yang dilantik daripada pelbagai kaum di Malaysia. 

Barisan Nasional pula ditubuhkan secara rasmi pada 1 Januari 1973 oleh Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussien. Secara amnya, penubuhan Barisan Nasional ini adalah pengganti kepada Parti Perikatan dengan keanggotaan Barisan Nasional ini berkembang dengan meliputi parti-parti yang ada di Sabah dan Sarawak.

Inilah sejarah kemunculan Parti Perikatan yang menjadi teras kepada kejayaan gabungan 14 buah parti di dalam Barisan Nasional hari ini. Sudah 62 tahun termasuk sejak Perikatan lagi. 

Sejarah ini terlalu panjang untuk dirungkai, namun apa yang pasti, selama 62 tahun, gabungan teras antara UMNO, MCA dan MIC dengan disertai oleh 11 buah parti yang lain, kekal menerajui kerajaan sehingga kini.

Pada usia 62 tahun, gabungan parti-parti politik ini kekal mengamalkan toleransi tahap tertinggi. Soal siapa hendak menjadi Perdana Menteri, soal logo, soal perlembagaan parti, soal agihan kerusi semasa PRU dan soal agihan jawatan kabinet dicapai persetujuannya secara konsensus dalam BN.

Pembangkang yang menggunakan perkataan "pakatan" yang sebenarnya tidak berpakat. Pembangkang sudah mencuba beberapa gabungan dan mahu meniru cara pakatan seperti BN, tetapi akhirnya mereka gagal mencapai kata sepakat.

Pembangkang cuba bergabung buat pertama kali pada era 1990-an apabila DAP, PAS dan Semangat 46 membentuk Barisan Rakyat namun menemui kehancuran pada pertengahan 1999. 

Reformasi muncul. Keadilan berganding bersama PAS. Manakala DAP pula mengheret Parti Rakyat Malaysia (PRM) atas satu nama baru iaitu Barisan Alternatif (BA). Barisan ini pun tidak tahan lama, DAP keluar dari BA kerana tidak puashati dengan PAS pada 2001.

Gabungan BA ini yang diterajui PKR dan ikatan longgar dengan PAS dan DAP mampu bertahan selama 9 tahun sahaja sebelum dibubarkan pada tahun 2008.

Pada 2008 pula, DAP, PAS dan PKR membentuk satu gabungan baru yang diberi nama Pakatan Rakyat. Sudah tiga nama bertukar, dari Barisan Rakyat ke Barisan Alternatif dan kemudian jadi Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat pun menemui kehancuran pada 2015. Muncul pula buat kali keempat nama Pakatan Harapan dengan DAP menjadi ketua bersama PKR, PAN dan PPBM.

Sudah pasti nama Pakatan Harapan ini tidak akan kekal lama jika mereka menawan Putrajaya. Akan berlakulah pergolakan merebut jawatan PM, jawatan menteri dan agihan harta negara yang mereka anggap hendak bankrap dan muflis ini.

Entah apa nama pakatan yang mereka hendak beri nanti. Nama apa pun, ketuanya tetap sama iaitu DAP. Amalan kuku besi, kronisme dan dasar yang chauvinis sudah pasti dilaksanakan oleh parti yang berteraskan DAP ini.

UMNO sejak 71 tahun dulu sudah ada 7 orang Presiden. MCA sejak 68 tahun dulu, sudah ada 10 orang Presiden. MIC sejak 71 tahun, ada 9 orang Presiden. Gerakan sejak 49 tahun sudah ada 5 orang Presiden. PAS sejak 62 tahun dulu, dah ada 7 orang Presiden. 

Hanya DAP yang ada satu nama sejak 51 tahun dulu iaitu Kit Siang. Ini parti yang demokratik? Parti yang demokratik dan berpakat adalah parti parti dalam Barisan Nasional.

BN kekal berbakti dan berbudi kepada rakyat selama 62 tahun dulu sejak Perikatan lagi. Pakatan pembangkang hanya berpakat pakat sahaja hendak rebut kuasa sahaja. 

Lepas dapat kuasa, habis binasa dibuat mereka. Lebih baik jangan perjudikan nasib negara kita pada mereka yang "berpakat pakat" secara tidak ikhlas ini. Tetaplah hati bersama BN.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??