Wednesday 19 August 2015

@cmlimguaneng KETUA MENTERI PALING BANGANG DI ABAD INI !!!

 

Amat memalukan !!!

Seorang Ketua Menteri boleh bertindak sebangang ini, serius ini memang bangkai haramjadah !!!Hoiii Lim Guan Eng, ko dah salah, cubalah bertanggungjawab sikit daripada tuding jari kat orang lain dan menyalahkan orang lain, sedangkan ko sendiri sepenuhnya yang salah...! VAVI !!!

Korang nak tau apa pasal aku ngamuk?? Nah.. Baca ni...

Kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, menyalahkan Jabatan Kerja Raya (JKR) dan United Engineering Malaysia (UEM) atas kesesakan luar biasa di Kawasan Perdagangan Bebas Bayan Lepas-Batu Maung isnin lalu merupakan satu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan bersifat menyelamatkan diri dari menyelesaikan masalah.

Lim Guan Eng dilaporkan berkata kesesakan yang menyebabkan kenderaan tersangkut selama tiga jam ialah satu krisis yang gagal ditangani oleh JKR/UEM.

Jalan tersebut ditutup sabtu lalu untuk membolehkan kerja-kerja pembinaan “flyover” melintasi Sungai Keluang bagi kemudahan Lebuh Raya Bayan Lepas Expressway (BLE) namun menyebabkan kesesakan teruk pada hari isnin lalu yang merupakan hari kerja pertama sejak penutupan.

“Kerajaan negeri tidak berpuas hati dengan cara JKR mengendalikan penutupan jalan ini yang menyaksikan kesesakan jalan raya paling teruk di kawasan ini dalam sejarah Pulau Pinang,” kata Lim Guan Eng dalam satu sidang akhbar bersama JKR.

Perangai Lim Guan Eng yang suka menyalahkan pihak lain atas sebarang kelemahan dalam pentadbiran Pulau Pinang sangat memalukan. Sebagai Ketua Menteri, Lim sepatutnya mengambil tanggungjawab dan memperbetulkannya.

Mengadakan sidang akhbar bersama JKR dan UEM tapi kemudiannya menyalahkan JKR dan UEM atas kesesakan ini adalah merupakan perbuatan biadap dan tidak bermoral. Ini kerana keputusan penutupan jalan ini sepenuhnya dibuat oleh oleh Kerajaan Negeri.

Apa perasaan para pegawai JKR dan UEM dalam sidang akhbar tersebut sedangkan ia keputusan kerajaan Negeri? Tiada jalan di Pulau Pinang boleh ditutup tanpa kebenaran atau arahan kerajaan negeri.

Lim tidak boleh menafikan bahawa beliau bersetuju dengan penutupan keseluruhan jalan tersebut walaupun JKR dan UEM mengemukakan dua pilihan kepada beliau, iaitu (i) penutupan sebahagian jalan atau (ii) tutup sepenuhnya. Kerajaan Negeri Pulau Pinang membuat keputusan menutup sepenuhnya dan ia mengakibatkan kesesakan luar biasa ini.

Lebih mengecewakan Lim langsung tidak memberi peluang kaedah ini berjalan beberapa hari sebelum melihat apakah ia boleh diuruskan atau tidak.

Lim sebagai Ketua Menteri sepatutnya menjadi pengimbang antara agensi pelaksana dengan rakyat. Sebaliknya beliau pada hari pertama lagi sudah menjadi batu api kepada rakyat dengan menyalahkan JKR dan UEM sepenuhnya.

Adalah lumrah berlaku kesesakan akibat pembangunan. Jika sesiapa tinggal di Kuala Lumpur berhampiran laluan pembinaan MRT dan LRT pasti tahu seksanya. Kadangkala terperangkap sehinga dua – tiga jam dalam kesesakan jalan raya waktu pagi. Ini pengorbanan yang perlu dilakukan.


Sudah tentu kita tidak mahu rakyat terperangkap berjam-jam lamanya. Namun ia hari pertama penutupan jalan dan kaedah penyuraian trafik yang baharu. Lim sepatutnya mendapat laporan terlebih dahulu dan mendengar cadangan pihak pelaksana sebelum membuat sebarang keputusan.

Namun sama seperti mengarahkan penutupan sepenuhnya biar pun ada cadangan alternatif, beliau sudah membuat keputusan penutupan tersebut gagal dan mengarahkan pembukaan semula jalan tersebut.

Lim harus sedar bahawa beliau kini adalah Ketua Menteri Pulau Pinang bukannya pemimpin pembangkang “ala koboi” yang tidak punya apa-apa tanggungjawab pentadbiran.

Membakar sentimen pengguna jalan raya dengan mengeluarkan kenyataan menyalahkan JKR dan UEM serta mengarahkan jalan dibuka esok melalui akaun Twitter bukan gaya Ketua Menteri yang bertanggungjawab.

Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri harus belajar bertanggungjawab atas keputusan yang dibuat, bukannya menyalahkan pihak lain.


Memalukan!

[ SUMBER ]


1 comment:

  1. Macam sial anak manja kit siang ni. Masa kecik2 mesti bapak di apek cilaka tu mengajar dia orang cinapek macam dia memang tak buat salah. Semua kesalahan adalah orang Melayu.

    Sebab tu cinapek cilaka pukimak ni ingat diorang lebih superior dari orang Melayu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??