Wednesday 24 April 2013

IMAM MADINAH MENYOKONG ASPIRASI KERAJAAN BARISAN NASIONAL !!! #PRU13 #PasHaramImam Masjid Al-Nabawi, Madinah iaitu Al-Syeikh Solah Muhammad Al-Budair dilaporkan menyatakan kekagumannya dengan usaha kerajaan Malaysia dalam mendaulatkan Islam.    Syeikh Solah menyatakan sedemikian dalam pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Masjid Usamah bin Zaid, Wangsa Maju semalam. 

Menurut Syeikh Solah, BN telah berjaya meningkat dan mengembangkang syiar Islam serta berjaya mengimarahkan masjid dalam usaha mendekatkan umat Islam dengan amalan saleh.  

Kenyataan tersebut sekali gus merupakan satu pengiktirafan ke atas peranan BN dalam memikul tanggungjawab sebagai kerajaan di sebuah Negara Islam. 

Jangan nanti ada pula puak PAS yang menghukum Syeikh Solah sebagai sesat kerana memuji kerajaan Malaysia.  

Dan jangan pula puak PAS menuduh beliau tidak faham politik kerana memang patut pun beliau tidak faham politik, sepertimana seorang Ulama yang sebenar.   

Hakikatnya, Syeikh Solah bukan satu-satunya Ulama tersohor yang mengiktiraf kerajaan Malaysia sebagai sebuah kerajaan negara Islam yang baik, tetapi hampir kesemua ulama-ulama tersohor dunia memandang tinggi terhadap Malaysia.  

Tiada siapa yang mampu menafikan bahawa tidak ada negara Islam yang mampu berdiri teguh, aman dan makmur walaupun bermasyarakat majmuk seperti Malaysia.  

Islam mementingkan kesederhanaan dan tidak salah jika dikatakan bahawa Malaysia adalah satu-satunya negara Islam yang benar-benar menghayati konsep kesederhanaan dalam Islam.  

Malaysia berpegang kepada asas yang padu namun terbuka tetapi di masa yang sama, tidak mungkin bertoleransi dengan sebarang amalan songsang yang bertentangan dengan Islam.  

Kesederhanaan inilah yang membawa Malaysia ke tahapnya hari ini.  

Di kala negara Islam lain masih ragu-ragu untuk mengamalkan ajaran Islam yang meletakkan wanita di tempat yang sama dengan lelaki dalam pendidikan dan pekerjaan, Malaysia tidak pernah meraguinya.  

Di kala negara Islam lain masih bergelut dengan soal keturunan, mazhab, puak dan sebagainya, Malaysia menumpukan sepenuh perhatian kepada ilmu dan ekonomi ummah.  

Walaupun masih tidak sempurna dan masih banyak yang perlu dipertingkatkan dalam usaha melahirkan ummah yang mampu menepati tanggungjawab sebagai Khalifah di bumi, namun sekurang-kurangnya Malaysia telah berada di landasan yang pasti.  

Malaysia tidak keliru antara adat dan agama dan Malaysia tidak terpedaya bahawa yang ekstrem itu adalah lebih baik.  

Di bawah Barisan Nasional, InsyaAllah, kedudukan Islam di Malaysia akan terus utuh di bawah naungan Raja-raja Melayu.  

Yang mungkin menjadi masalah ialah kedudukan umat Islam yang sering dikelirukan oleh berbagai kelompok manusia yang menyamar menjadi Ulama mahupun pejuang kebebasan dan hak asasi manusia.   

Malangnya, selain memahatkan perlembagaan dan undang-undang bagi memelihara agama dan akidah umat Islam, menyediakan platform dan prasarana bagi pembangunan Islam serta memberi segala macam peluang, bantuan dan ruang untuk menegak dan mengembangkan Islam, kerajaan tidak mampu mengetuk setiap satu rumah keluarga muslim di Malaysia untuk memelihara iman mereka.   

Ini kerana, pembentukan peribadi murni dan kekuatan iman adalah tanggungjawab keluarga masing-masing, termasuk guru-guru agama yang mempunyai akses langsung kepada masyarakat.  

Syeikh Solah secara tidak langsung telah mengakui hakikat ini apabila beliau mengiktiraf pencapaian Malaysia dari segi Islam.  

Maka, kata-kata beliau sewajarnya sudah cukup untuk menyatu-padukan kembali ummah yang telah terpecah.  

Oleh itu, yakinlah bahawa kerajaan berada di landasan yang betul.  

Walaupun mungkin ada kepincangan di sana sini, namun destinasinya adalah tepat dan pasti.  

Justeru, perlu apa kita mengubah haluan yang mana arahnya juga belum pasti hatta landasan juga belum lagi dibina ???  

Ayuh kukuhkan landasan yang ada dan bergerak bersama kerajaan ke arah sebuah negara Islam bermasyarakat majmuk yang terus aman makmur dan sejahtera !!! 1 comment:

  1. Meroyan pulak puak pas, mesti diaorg boikot tak pergi madinah lepas ni....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??