Wednesday 17 April 2013

SEBENARNYA ANWAR IBRAHIM PALING SESUAI BERTANDING DI "BATANG" BERJUNTAI !!!Pada hemat aku, jika ingin mengambil kira nama tempat, aku rasa tempat yang paling layak untuk Anwar bertanding adalah "BATANG BERJUNTAI" !!!


Sangat kena dan sinonim dengan perwatakan dan "nafsu" Anwar !!!

"BATANG BERJUNTAI" ni sebuah nama tempat, pekan kecil di Selangor dan kini namanya pun dah bertukar ke Bestari Jaya.Kalau aku tak censored gambar atas ni, confirm "BATANG BERJUNTAI" !!!

Apakah hinanya nama ‘Tambun’ atau kawasan ‘Tambun’ ???  

Kenapakah ‘Tambun’ perlu dipandang lekeh sehingga merupakan satu kesalahan atau ketidaksesuaian jika seorang Perdana Menteri turut mewakili kawasan ‘Tambun’ ???  

Inilah yang dipersoalkan oleh masyarakat Tambun apabila Anwar membuat U-turn untuk bertanding di Permatang Pauh walaupun sebelum ini diura-urakan akan bertanding di Perak, khususnya Tambun.  

Alasannya ialah seorang ‘lebai’ memberitahunya bahawa adalah tidak sesuai jika Perdana Menteri datang dari sebuah kawasan bernama ‘Tambun’.   

Nama ‘Permatang Pauh’ lebih sesuai, katanya.  

Alasan Anwar ternyata bukan sahaja menyakitkan hati masyarakat Tambun tetapi juga membangkitkan kemarahan rakan-rakan di dalam PR.  

Antaranya, Lim Kit Siang dilaporkan ‘mengamuk’ dengan keputusan Anwar yang bertentangan dengan apa yang telah diputuskan bersama sebelum ini.   

Calon bagi kerusi Tambun kini diberikan kepada Siti Aishah iaitu Ketua Serikandi PKR Perak.  

Soalnya, bagaimanakah seorang ‘bakal PM’ boleh menjadikan nama tempat sebagai alasan untuk memilih kawasan bertanding ???  

Tidak adakah alasan yang lebih bernas atau ilmiah atau logik untuk dikemukakan ???

Sebagai seorang ‘bakal PM’, Anwar wajib memujuk hati masyarakat Tambun yang telah tersinggung.  

Alasan dangkal seperti ‘nama tempat’ adalah terlalu umum dan tidak relevan dalam situasi di mana Anwar ingin menjadi PM.   

Anwar seolah-olah menyatakan yang orang Tambun tidak layak menjadi Perdana Menteri, sekali gus membunuh keyakinan diri dan cita-cita anak-anak Tambun.  

Sikap Anwar memperlekeh nama tempat menunjukkan tahap sebenar pemikiran Anwar yang masih terbawa-bawa dengan kejutan budaya, ingin dilihat hebat sentiasa serta bimbang dipandang rendah.  

Dalam kata lain, Anwar mengalami ‘inferiority complex’.  

Ini bukanlah mengejutkan kerana Anwar turut dikesan mempunyai berbagai masalah psikologi yang lain antaranya tidak berpijak di bumi nyata dan sering berimaginasi yang dirinya berada sebaris dengan tokoh-tokoh pemimpin bertaraf dunia.  

Oleh kerana itu, beliau sering menyamakan dirinya dengan Ghandi, Mandela dan Suu Kyii.  

Apapun, hakikat sebenarnya, tiada sebesar hama pun persamaan antara Anwar dengan tokoh-tokoh tersebut.  

Mana mungkin seorang yang masih tidak yakin dengan latarbelakang diri dan takut dikaitkan dengan nama tempat yang kurang menarik, layak menjadi pemimpin, apatah lagi Perdana Menteri ???  


2 comments:

  1. Raut wajah Anwar semakin lama kelihatan semakin keruh...kalau dilihat betul2, amat menakutkan...bak kata org tu wajah x berseri langsung sebagai seorg pemimpin...wajahnya yg kelihatan kusut dan menakutkan itu pun sudah menggambarkan imej dirinya yg bercelaru itu...

    ReplyDelete
  2. Wajah Anwar semakin lama semakin menakutkan...itu menggambarkan imej dirinya yg bercelaru...bak kata org wajah x berseri langsung...barangkali Anwar perlu menjalani pembedahan muka supaya kelihatan tersenyum sedikit...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??