Saturday 26 November 2011

GEMPAR !!! YB PAS LARI !!!

ADUN PAS TAK MAMPU BACA KHUTBAH JUMAAT ?!! MEREKA LEBIH TERUK DARI ADUN UMNO !!


Ikuti luahan hati seorang AJK Masjid di Terengganu yang juga seorang ahli PAS.

Kecewa dengan YB Khalil Idham Lim


Jumaat 18 November 2011 YB Khalil Idham Lim Abdullah (ADUN Titi Serong, Perak) dijadualkan menyampaikan khutbah di Masjid Pengadang Baru, Kuala Terengganu. Pihak masjid amat berbesar hati menerima tawaran menyampaikan khutbah oleh YB Khalil melalui seseorang yang menguruskan kehadiran beliau ke Terengganu. Pada Khamis 17 November 2011 wakil yang menguruskan YB Khalil telah menghubungi pihak masjid bagi mengesahkan kehadiran YB Khalil menyampaikan khutbah pada tarikh yang telah ditetapkan.
Tiba waktu Jumaat 18 November sehingga masuk waktu Zohor jam 12.55 tengahari dan azan dikemundangkan YB Khalil belum muncul. Iman dan bilal bertugas masih menunggu kehadiran beliau dengan harapan beliau akan tiba walaupun mungkin agak lewat. Jam 1.07 tengahari beliau belum muncul. Tuan imam membuat panggilan menggunakan pembesar suara sebanyak tiga kali supaya YB Khalil hadir kehadapan dengan andaian beliau hadir tapi mungkin berada bersama jemaah di bahagian belakang. Imam, bilal dan makmun mula resah dengan keadaan yang berlaku. Oleh kerana waktu sudah terlewat daripada kebiasaan maka tuan imam masjid tanpa persediaan yang cukup terpaksa menyelamatkan keadaan untuk naik keatas mimbar bagi meneruskan rukun-rukun solat Jumaat hingga selesai.
Selesai solat Jumaat imam, bilal dan pengerusi masjid masih setia menunggu YB Khalil takut-takut beliau muncul kehadapan untuk memaklumkan apa sebenar yang berlaku dan memohon maaf kepada pihak masjid. Namun beliau tidak muncul sampai ke sudah walaupun beberapa ahli jemaah yang mengenali beliau memaklumkan ternampak kelibat beliau turun dari masjid bersama-sama jemaah lain.
Walaupun solat Jumaat berlangsung tanpa kecacatan namun pihak masjid merasa amat terkilan serta kecewa di atas kegagalan beliau hadir sebagaimana dijanjikan. Pihak masjid menghubungi wakil yang menguruskan kehadiran beliau dan diberitahu bahawa YB Khalil terlewat hadir dan ketika beliau sampai imam sudah naik ke atas mimbar menyampaikan khutbah. Oleh kerana itu dia terus berada di saf belakang bersama jemaah lain.
Sepatutnya YB Khalil lebih maklum bahawa khutbah Jumaat tidak seperti ceramah, kuliah maghrib, forum dan sebagai. Kegagalan hadir pada waktu ditetapkan untuk program sedemikian masih boleh dimaafkan. Amat berbeza dengan khutbah Jumaat yang mana ketiadaan khatib boleh menyebabkan solat Jumaat tidak dapat ditunaikan. Andaikata ini berlaku adakah YB mahu bertanggungjawab ? Seseorang khatib sewajibnya berusaha hadir selewat-lewatnya setelah azan zohor berkumandang. Sekiranya tidak yakin boleh hadir tepat pada waktu baik tarik diri awal-awal dari menjadi khatib daripada menimbulkan masalah kepada seluruh jemaah.
Pihak masjid juga amat terkilan kerana YB Khalil gagal menampilkan beliau sebagai seorang wakil rakyat yang berjiwa besar. Sewajarnya beliau tampil bersua muka dengan imam dan pengerusi masjid bagi memohon maaf atas kegagalan berkhutbah sebagaimana dijadual. Beliau tidak sepatutnya merasa malu untuk memohon maaf malah ianya akan membuang prasangka dan anggapan negatif terhadap beliau susulan insiden tersebut.
Kami berharap ini kegagalan mendisiplinkan waktu yang pertama dan terakhir bagi YB Khalil. Kami selaku ahli bawahan mengharapkan perkara ini diberi perhatian oleh semua pimpinan Pas agar kita tidak mempermainkan peringatan dalam surah Al-Asr yang selalu dibaca setiap kali mengakhiri sesuatu majlis.
Sekian.wassalam
Ahmad Saufi Chikbp JK Masjid Pengadang Baru

*Nampaknya ahli PAS mula marah pada pemimpin mereka. Mungkin lepas ni akan ada pemberontakan dalaman PAS. Idham Lim pun satu hal jugak. Siap kena panggil guna microphone pun tak datang-datang! Macam haram.

Posted by Mymassa

Diatas tadi adalah petikan dari blog AAKJ.com

Jelas dan terang bahawa pemimpin pembangkang dari PAS ini tidak bertanggungjawab. Rupanya pemimpin yang bermasalah ni jenis manusia yang disokong penganut Pakatan Haram Jadah ni. 

I4TT pelik betul dengan Parti Isle PASpispus ni. Pemimpin mereka ni ada-ada je. Sekor gila kat bini orang sampai tahap zina, sekor lg pon zina bini orang dalam gerabak, sekor lg tu dengan ustazah la plak, sekor tu dah capai status paderi dok main ampun-ampun dosa orang suka-suka berlagak macam tuhan, yang sekor ni plak lari dari tanggungjawab. Tapi paling ketara, MUNAFIQ... Bila berjanji ia mungkir. Tak belajar ni ke dulu wahai YB Parti Isle ??? Hahahaha...


Pssstttt... pemimpin yang tak layak jadi Khatib ni memang pork nicky najis suka sangat... puak PKR lagi lah happy... puak DAPigs BABI pula seronok sakan dapat kaldai FREE...!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??