Tuesday, 5 March 2013

MISUARI ISYTIHAR PERANG DENGAN MALAYSIA !!! HOII SIAPA MISUARI NI ?!! KERAJAAN NEGARA MANA ?!!


Misuari

Pengerusi Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) Nur Misuari memberi amaran kepada Malaysia agar tidak membunuh adik Sultan Sulu, Sultan Jamalul Kiram III, Raja Muda Agmibuddin Kiram dan pengikutnya di Sabah kerana ia dianggap mengisytiharkan perang ke atas kaum Tausug dan bekas kumpulan pemisah itu.


Portal berita Filipina, abs-cbnnews.com. melaporkan beliau sebagai memberi nasihat  kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak :

”Apabila anda membuat demikian, ia akan diibarat pengisytiharan perang ke atas orang kita dan MLNF. Ia adalah kewajipan suci kita melindungi orang kita."

“Setiap titik darah mereka suci kepada kita,” Misuari, dilaporkan berkata.

Pengasas MNLF itu yang menandatangani perjanjian perdamaian dengan kerajaan Ramos pada 1997, menganggap sebagai “spekulasi liar” sebarang insinuasi (pertuduhan secara tidak langsung) bahawa beliau sebagai dalang bagi tindakan diambil oleh pengikut Sulu Sultan Jamalul Kiram III di Sabah.

Katanya  tindakan mengaitkannya kepada dakwaan konspirasi untuk membiayai tindakan Raja Muda Agbimuddin Kiram dan pengikutnya untuk mendesak tuntutan Kesultanan Sulu ke atas Sabah adalah tidak bertanggungjawab.

“Ia semua spekulasi liar. Pertama sekali saya tidak meminta sesiapa melakukannya. Saya tidak boleh melangkaui perana Sultan,” katanya.

“Untuk membiayainya adalah bukan persoalan. Sekiranya saya kayapun mengapa saya patut membiayai petualang pengikut Sultan ? Hanya kira-kira 200 orang. Ia bukan cara saya melakukan sesuatu,” tambah beliau.

Misuari berkata sebagai ketua MNLF, beliau boleh menggerakkan 4,000 pejuang untuk memburu penjahat Abu Sayyaf yang menjadikan beberapa warga asing sebagai tebusan di Mindanao.

Katanya beliau menghantar lebih ramai pasukan semasa insiden tebusan Sipadan pada April 2000 selepas diarah oleh Presiden Joseph Estrada dahulu.

“Adalah tidak bertanggungjawab  untuk sesiapa yang membuat spekulasi saya terlibat dalam kegilaan ini.”

Pemimpin MNLF itu menyatakan kebimbangan tentang nasib Raja Muda Kiram dan pengikutnya selepas mereka dilaporkan dibom oleh jet pejuang Malaysia pada pagi tadi. - news.abnxcess.com


6 comments:

 1. Anak haram ni ceroboh negara orang, bunuh orang kemudian nak bagi amaran pulak, Hoi ANAK HARAM Sarang tebuan jgn dijolok,Harimau tidur jgn dikejut, Jika kamu berhajat benar, Silakan... setapak kami takkan berundur, Silakan... jika kamu mahu MALAYSIA ini menjadi tanah kubur kamu...

  ReplyDelete
 2. dasar gampang bunoh org tak apa bila kena dekat dia nak marah2 pula

  ReplyDelete
 3. MISUARI ni ingat yang dia sound tu budak-budak ke,
  masalahnya kumpulan budak-budak tu yang start dulu.
  the point is, siapa yang ajar budak-budak tu?

  ReplyDelete
 4. dia ni anjing. kita beri dia makan lepas tu kita digigitnya. filipina huru hara sebab dia. sekarang dah dapat member kaki jubur lagi besarlah kepalanya. mindano dah nak ok dia nak buat kacau. kawan-kawan kaki jubur semua perangai sama je

  ReplyDelete
 5. Bunuh saja adik ke abang ke kepada Bahalol Karam III yg menceroboh Malaysia! Bunuh!

  ReplyDelete
 6. Saya harap komando dan agen Malaysia di Mindanao atau Filipina melakukan sesuatu kepada Misuari dan Bahalol Karam III demi keselamatan negara kita..kita tentu ada orang di sana..Misuari ni dah desperate, dia tau semua penceroboh tu akan mampso dibunuh tak lama lagi oleh pasukan kita..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??