Monday, 14 January 2013

PENGALAMAN PELAJAR MALAYSIA DI INDONESIA !!! NASIB TAK MURTAD SEBAB KALIMAH ALLAH DIGUNA OLEH PENGANUT KRISTIAN !!!


Salam to all...

I4TT nak kongsikan pengalaman seorang pelajar kita di Indonesia yang I4TT terima melalui laman sosial FB.


Just nak kongsi pengalaman sepanjang lebih 5 tahun tinggal dan belajar di Indonesia. 

Saya tidak berniat memburukkan Indonesia.. 

They have my respect, dan saya tahu orang-prang Indonesia tidak seburuk yang disangkakan di sini.. (orang Indonesia baik dan ramah, pintar dan rajin.. that’s a fact !)

Pengalaman ini saya kongsi supaya orang ramai boleh tahu dan membayangkan implikasinya jika penggunaan nama Allah oleh non-muslim dibiarkan. 

Di satu sisi memang agak lucu, tapi di sisi lain terdapat keseriusan di dalamnya. 

Aku ingat satu hari aku bukak TV perdana dia, pastu tengok satu program.. 

Aku ingat ceramah agama lah.. dia punya penceramah punya semangat berkobar-kobar.. 

“Kita semua sudah berdosa ! Allah Maha Kuasa ! Allah Maha Penyayang ! Kembalilah kita semua ke jalan Allah !" 

Aku dalam hati, Alhamdulillah.. bagus ! 

Pastu tak pasal-pasal dia sambung... 

“Kembalilah ke Yesus Kristus dan Bunda Maryam !” 

Aku langsung tergolek… 

Astaghfirullah ! 

Ceramah Kristian rupanya..!!

Satu lagi kenangan aku kat Indonesia, kalo baca surat khabar sana nanti ada slot obituaries: 

“Telah Kembali ke Rahmat Allah, Sdr. XXX pada XXX Semoga ruh beliau dicucuri rahmat Allah” 

Bila tengok balik nama yang mati Eduardus, Kristus, Paulus, etc. (nama org Kristian) pastu ada salib diikuti tulisan kecik...

“ash to ash, dust to dust, fade to black” 

Tergolek lagi aku..!!!

Satu lagi cerita aku kat Indonesia, satu hari aku ‘bermusafir’ lah ke daerah Jawa Barat naik motor, pastu nak berhentilah solat.. 

Aku toleh ke kiri kanan jalan cari masjid.. 

Pastu aku nampak ada signboard kalimah Allah (dalam arab !), pastu ada banner; 

“Ayuh kerjakan kewajipan kita kepada Allah dan agamanya !” 

Aku pun pergilah dekat.. tup.. tup.. aik, awat lain macam tempat ni, siap ada patung jesus kena salib ??!! 

Tergolek lagi aku..!!! 

Lah.. gereja Kristian rupenye.. 

Satu lagi kat sana nak beli buku-buku agama kena hati-hati.. 

Aku dulu pernah ‘usha’ buku kat kedai buku..

Ada satu buku aku tak ingat persis tapi tajuk buku dia lebih kurang camni: 

“Memantapkan Iman Anda Kepada Allah” 

Bila bukak-bukak browsing per helai aku start confuse, amacam lain macam aje ayat-ayat dan hadis dia.. 

Aku tengok balik lah.. ayat-ayat kutipan dari Bible.. 

Tergolek aku lagi..!!! 

Lah... buku dakwah Kristian rupanya.. 

Risau gak klu jadi camni kat Malaysia

Begitulah perkongsian pengalaman dari pelajar ni.

Moral dari cerita ini ialah, benda-benda yang di ceritakan oleh pelajar ini tidak mustahil akan berlaku juga di malaysia 5 ke 10 tahun lagi jika masih terus menyokong tindakan kristian menggunakan kalimah ALLAH dalam setiap urusan ritual agama mereka.

Jadi korang semua fikir-fikirkan lah yang baik buruknya.

SILA SEBARKAN/SHARE...!!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??