Monday 24 December 2012

VIDEO SKANDAL GUAN ENG JADI ISU HANGAT KALANGAN AHLI DAP !!!Kongres Kebangsaan ke-16 DAP kali ini tampil dengan perlancaran video kempen 'Ubah Rocket Style' sebagai gimik untuk menarik perhatian rakyat Malaysia mengenai perjuangan parti itu sempena menjelangnya PRU 13.

Konsep video itu secara umumnya memfokuskan sindiran terhadap pemimpin-pemimpin BN yang digambarkan tidak cakna dengan permasalahan rakyat serta didakwa bergelumang dengan pelbagai salah guna kuasa.

Walaupun klip video Ubah Rocket Style yang digubah dari video Gangnam Style ini sedang meningkat popular dikalangan penyokong PR namun lain halnya pula reaksi dikalangan beberapa orang pemimpin DAP Pusat.

Mereka melihat klip video itu hanyalah satu daripada usaha terancang parti untuk memesongkan pandangan ahli dan penyokong parti dari isu peribadi yang sedang membelenggu Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng.

Seorang veteran parti yang sedikit malang dalam pemilihan kali ini menyifatkan video tersebut sebagai usaha lanjutan untuk menjauhkan bayangan Rainbow dari terus bermain dalam fikiran ahli DAP sekaligus membantu menimbus skandal peribadi itu.

Katanya , "ahli bawah mahu tahu jawapan kukuh skandal yang berlaku bukannya mahu tengok video tari nyanyi saja."

Skandal hubungan Guan Eng dengan seorang pekerja wanita di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang hangat diperkatakan ramai sebelum ini termasuk turut mengundang respon negatif dari kalangan ahli dan penyokong wanita DAP.

Wanita tersebut, Ng Phaik Kheng ataupun juga dikenali sebagai Rainbow dilantik sebagai pegawai khas untuk Lim Guan Eng di Pejabat Ketua Menteri sejak DAP mengambil alih pentadbiran Pulau Pinang selepas PRU 2012 yang lepas.

Berikutan skandal itu, Guan Eng dan isterinya, Betty Chew pernah beberapa kali bergaduh termasuklah salah satunya menyebabkan dahi Guan Eng luka dan terpaksa ditampal plaster selama beberapa hari.

Komen pedas pemimpin DAP itu ada benarnya kerana semasa video ditayangkan, ramai dikalangan anggota perwakilan termasuk dari kalangan wanita yang berbisik sesama sendiri selepas menyedari kehadiran ramai wanita muda dan seksi dalam klip video itu.

Beberapa kali kedengaran nama Rainbow disebut-sebut diikuti gelak tawa kecil masing-masing.

Malah seorang pemimpin wanita DAP juga secara sinis berjenaka dengan rakannya seorang wartawan akhbar Cina bahawa kehadiran ramai wanita muda dan seksi diikuti penampilan Guan Eng dalam video itu mengingatkannya kepada Rainbow.

Sementara itu, seorang lagi wakil rakyat DAP pula berpendapat secara keseluruhan selepas kongres parti berlangsung tidak berupaya menyembunyikan hakikat yang DAP adalah parti perkauman.

"Itu orang Melayu, India tak sokong DAP lagi, mahu ini video tarik hati mereka ka?," tanya beliau ketika mengulas perlancaran klip video itu.

Persoalan pemimpin DAP itu tidak mengejutkan bila dilihatkan senarai nama pemenang yang bakal menduduki CEC rata-ratanya terdiri dari kaum Cina, kecuali satu nama India dan dua nama dari kaum Sikh.

Daripada 8 pemimpin Melayu yang bertanding untuk jawatan tersebut, tiada seorang pun terpilih, menandakan orang Melayu Islam tidak layak untuk berada setaraf sebagai pemimpin pilihan untuk menentukan dasar bersama dalam DAP.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??