Wednesday, 25 April 2012

KAUM CINA DAH MULA BERSUARA !!! HIMPUNAN ANTI PTPTN MENGHINA KAUM CINA DAN BUKTI PUAK PAS BODOH AGAMA !!!


Nanyang Siangpau
Perkara: rusuhan di Dataran Merdeka-PR-BN?
Ruangan: Opinion Yuanlun m/s C7
Tarikh: 21 April 2012 (Sabtu)
Oleh: Chang Long Yan

Perhimpunan pelajar di Dataran Merdeka disebabkan mahu mansuhkan pinjaman PTPTN, mereka telah bermastautin di Dataran Merdeka selama beberapa hari, tidak disangka boleh berlaku kejadian rusuhan yang tidak diingini, tiba-tiba pihak polis menjadi mangsa yang dikecam, sekali lagi kerajaan BN dituduh menjadi penjahat, secara menyeluruh semua pihak “mengecam” tindakan itu. 


Lakonan seperti ini diharap semua orang dapat memahaminya dan dapat menyesuaikan diri dengan keadaan itu.

Kembali kepada isu perhimpunan, apa yang boleh disebut di sini dengan jelas ialah “camping”, dan beberapa orang ahli parlimen pembangkang termasuk Anwar Ibrahim menghadirkan diri di tempat kejadian, ada yang belikan khemah serahkan kepada pelajar-pelajar, saya tidak tahu apa tujuan dan maksud mereka.

Ini bukan bermaksud kebebasan dalam masyarakat, ini dinamakan mereka telah menduduki kawasan awam, memburukkan suasana dan peraturan di situ. 

Suara seperti ini seperti keluar dari mulut pihak polis, tetapi pada hakikatnya bukankah memang benar begitu? 

Sekarang satu dunia sudah tahu apa yang mereka mahukan, saya tidak faham apa maksud dan tujuan mereka menduduki tempat itu. 

Hari ini semua orang tahu maksud perhimpunan dan kebebasan bersuara, jika keadaan itu sudah wajar sepatutnya hentikan di situ sahaja, apabila maklumat telah disebarkan, apa yang masih mereka mahukan lagi? 

Persoalan ini, saya harap pemimpin Pakatan Rakyat dapat menjawabnya.

Tiru Cara Yang Sama Tanpa Pembaharuan

Kita jangan lupa, apa yang mereka maksudkan kebebasan “menduduki kawasan” itu jika diizinkan, bukankah alasan yang dibuat itu sama sahaja seperti alasan yang lama yang langsung tiada sebarang pembaharuan?

Contohnya saya boleh panggil beberapa orang, dengan pergunakan isu “pemimpin Pakatan Rakyat perbodoh-bodohkan rakyat”, berhimpun dan berkemah di Dataran Merdeka, laksanakan apa yang disebut hak kebebasan “perhimpunan kebebasan bersuara”, mahu Pakatan Rakyat dan sekutunya sokong permintaan saya, jika tidak saya akan berterusan berkemah di situ, ataupun orang lain teruskan kempen itu secara bersilih ganti.

Sudah tentu kita berharap jika diizinkan Fong Kui Lun (AP Bukit Bintang) beri kita 10 buah khemah, dan Anwar Ibrahim boleh datang beri kita semangat dan galakkan, bagi menunjukkan beliau dan rakan-rakan seperjuangan beliau menyokong perhimpunan menuntut hak kebebasan bersuara yang lakukan itu.

Tetapi kita memang sudah sangat faham: bagaimana kita boleh terus mendirikan khemah untuk hentikan cara pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang terus mahu perbodoh-bodohkan rakyat itu, bagaimana pula kita mesti mahu mengharapkan Pakatan Rakyat beri khemah dikatakan memberi sokongan dan galakkan kepada kita?

Di dalam jiwa saya saya lebih memahaminya, jika saya gunakan taktik yang sama untuk sergah pemimpin Pakatan Rakyat, walaupun perhimpunan itu bukan sebagai perhimpunan utama untuk hak kebebasan bersuara, adakah perbuatan kita itu akan dituduh dan dikecam, dianggap sebagai melawan arus demokrasi, dituduh menjadi tali barut BN.

Tidak Hiraukan Pandangan Orang Ramai

Tidak kira apa yang berlaku, mahasiswa ini telah menguasai Dataran Merdeka dan mendapat sokongan dari pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat, terbongkarlah dimana pemimpin itu dapat capai matlamat politik mereka, sedangkan decency peraturan yang paling asas pun mereka tidak hiraukan.

Pakatan Rakyat menyokong segelintir mahasiswa, telah meninggalkan mesej yang agak mencurigakan semua orang: 

1, pinjam duit tak mahu bayar balik;
2, walaupun isu ini tertumpu kepada kumpulan minoriti, pihak kerajaan terpaksa “selamatkan keadaan”, pihak kerajaan tidak lagi menghiraukan pandangan majoriti;
3, tidak perlu bertanggungjawab terhadap kelakuan diri mereka, yang penting dapat laksanakan hak-hak diri sendiri.

Sebab yang pertama 1, apa yang saya rasa kesal ialah terhadap beberapa wakil rakyat dari kalangan orang-orang Cina, sedangkan budaya kaum Cina yang begitu mulia dan indah “ada pinjam ada pulang”, telah dicampakkan ke dalam lubang najis, rupa-rupanya mereka meyokong pinjam duit tidak perlu pulangkan. 

Yang kedua 2, sudah banyak kita lihat tetapi tidak ramai yang tahu, mereka fikirkan mereka simpati dengan isu-isu itu boleh menutupi semua usaha-usaha kerajaan, dimana pihak kerajaan ada banyak lagi isu dan tanggungjawab yang perlu diselesaikan.

Yang ketiga 3, sedangkan di tempat itu ada anggota-anggota polis, samseng-samseng langsung tidak hiraukan anggota polis, yang ambil bahagian dalam rusuhan begitu ramai, pemusnah khemah adalah satu kesalahan, selain dari itu mereka tidak ikut arahan dan peraturan pihak polis, kenapa mesti mahu salahkan pihak polis yang berjaga di kawasan itu?

Terjemahan : KGCPssstttt... bukan sahaja budaya kaum Cina.. tapi "ada pinjam ada pulang" tu pun dalam ajaran Al-Quran dan Sunah ! Eh... puak PAS bodoh agama ke ???
No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??