Tuesday, 2 April 2013

SANTAI !!! CARI PASANGAN HIDUP YANG BERMATA COKLAT !!!Mereka yang mempunyai mata berwarna coklat boleh dipercayai berbanding lelaki bermata biru atau warna lain, lapor satu kajian. 


Dalam satu kajian baru diterbitkan dalam PLOS ONE, penyelidik diketuai Karel 
Kleisner dari Universiti Charles di Republik Czech, menyiasat faktor yang menentukan wajah boleh dipercayai. 

Pengaruh interaksi sosial 

Penyelidikan sebelum ini menunjukkan penampilan wajah secara ketara mempengaruhi pelbagai interaksi sosial. 

Persepsi wajah memberi maklumat berkaitan kepercayaan, berikutan itu ia memberi kesan ke atas kejayaan ekonomi, sosial dan reproduktif seseorang individu. 

Penyelidik bertanya sekumpulan peserta untuk menentukan kadar kebolehpercayaan wajah lelaki dan wanita berdasarkan dua kriteria. 

Pertama, warna mata dan kedua, bentuk wajah. 

“Sejumlah besar subjek mendapati wajah bermata coklat lebih dipercayai berbanding biru, tidak kira sama ada mereka lelaki atau wanita,” kata salah seorang penyelidik berkenaan. 

Wajah lelaki bulat bermulut besar dan dagu lebih lebar dilihat lebih dipercayai berbanding runcing, bagaimanapun bentuk wajah wanita tidak banyak memberi kesan sejauh mana mereka boleh dipercayai. 

Penyelidik juga menjalankan ujian ketiga, memberi peserta gambar wajah lelaki yang sama kecuali satu variasi: warna mata. 

Ketika ujian ini mereka mendapati kedua-dua warna mata dianggap boleh dipercayai. 

Mereka juga mendapati kunci untuk dianggap boleh dipercayai bukan datangnya dari warna mata, namun daripada kriteria wajah yang dikongsi individu bermata coklat. 

Sebagai contoh, lelaki bermata coklat secara umum memiliki bibir lebar dengan sudut lebih menaik, dagu lebar, mata besar dan kening lebih rapat antara satu sama lain, kriteria dianggap maskulin dan lebih dipercayai. - AGENSI

Psssttt... macam-macam lah kajian zaman sekarang ni... Ape pun, pokok pangkal tetap terletak pada hati... 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Mana Pilihan Kalbu??